Wipschieten

Wipschieten
Wipschieten is onderdeel van de handboogsport en wordt voornamelijk in Zeeland nog beoefend. Er zijn twee vormen: verticaal wipschieten met de staande wip en horizontaal wipschieten met de liggende wip.

Het doel van het Wipschieten is om met een handboog vogels van de wip af te schieten. De vogels, ook wel Gaaien genoemd, zijn kleurige pluimen van verschillende grootte die op de stenge worden geplaatst. De stenge is bij de staande wip een 27 meter hoge staander waarop de prang is geplaatst. Op de prang zijn meerdere Gaaien geplaatst. Hoog bovenop staat de Hoofdvogel die vier punten oplevert, daaronder twee Zijvogels (drie punten) en twee Kallen (twee punten). Onderin staan 36 Kleine vogels die ieder één punt opleveren. In totaal staan er 50 punten op een volle wip. De vele Kleine vogels onderin maken het moeilijk om de andere vogels te raken want de schutter staat direct naast de stenge.

De pijlen waarmee geschoten wordt hebben geen scherpe punt maar een platte voorkant met een diameter van maximaal 2,8 cm. Een Gaai wordt op een stalen pin gezet en moet van de pin afgeschoten worden om punten op te leveren.

Enkele wedstrijdvormen:
- Peletonschietingen: districtswedstrijden met viertallen
- Interlands en Europese Kampioenschappen: met vierentwintigtallen
- Individuele wedstrijden: dan wordt er op Blokvogels geschoten. Deze Blokvogels staan op een spriet en de andere vogels zijn van prang verwijderd. Blokvogels zijn iets groter en iedere schutter krijgt drie kansen om de Blokvogel te raken.
- Pyramideschieten: hierbij worden de Gaaien niet in een plat vlak boven elkaar gehangen (model kandelaar) maar rondom de as (model kerstboom).

Wipschieten werd al in de 15e eeuw in Nederland beoefend. Op toernooien bonden boeren en burgers de strijd met elkaar aan met de handboog. Tegenwoordig wordt de sport levend gehouden door zo’n 22 Schuttersverenigingen op Zuid-Beveland die jaarlijks een spannende competitie houden. In de zomermaanden van mei tot oktober wordt buiten gespeeld en worden de wedstrijden met de staande wip gehouden. In de wintermaanden wordt binnen gespeeld op de liggende wip. Bij de liggende wip is de afstand tot de top maximaal 17 meter.

De verenigingen hebben zich verenigd in de Nederlandse Bond van Wipschutters district Zuid-Beveland. Het andere actieve district in Nederland is het district Zeeuws Vlaanderen. Behalve de competitie zijn er ook Nederlandse Kampioenschappen en een Europees Kampioenschap. In totaal zijn er zo’n duizend leden bij de districten aangesloten.
 

Zoeken in regio

Vier cijfers postcode:
 
Header image