CVA / beroerte

CVA / beroerte
Een CVA (Cerebro Vasculair Accident) betekent dat er iets is misgegeaan (accident) met de bloedvaten (vasculair) in de hersenen (cerebro), waardoor een gedeelte van de hersenen is beschadigd. “Beroerte” noemen we dit ook wel. De gevolgen / restverschijnselen en de ernst daarvan verschillen van persoon tot persoon, maar grofweg gaat het om moeilijker bewegen door verlamming aan één kant, taalproblemen, slecht zien aan één kant, coördinatieproblemen, veranderingen in het gevoelsleven.

Net als voor ieder ander is sportief bewegen voor mensen met CVA gewoon goed voor de gezondheid. Het is een belangrijke voortzetting van de revalidatie, in overleg met de arts, en kan helpen een nieuwe CVA te voorkomen. In eerste instantie geeft sportief bewegen natuurlijk vermoeidheid, maar al snel zijn de voordelen duidelijk: betere conditie, meer zelfvertrouwen, betere nachtrust en minder stress. Ook in de strijd tegen overgewicht is bewegen belangrijk.

Een CVA-bewegingsgroep is een aanrader, want daar is men goed bekend met de mogelijkheden en onmogelijkheden en is er is volop gelegenheid voor maatwerk. Maar misschien wel belangrijker is het contact met lotgenoten en op een plezierige manier samen aan de slag gaan.
 

Zoeken in regio

Vier cijfers postcode:

Kijk ook eens bij

 
Header image