Handbike

Handbike
Een handbike is een fiets die door de berijder niet met voeten en benen wordt aangedreven, maar met de handen en armen. Er zijn drie soorten handbikes qua zitpositie van de berijder. De berijder kan rechtop zitten, of onderuit liggen of voorover zitten. Er zijn diverse soorten handbikes:

Aankoppelbare handbike
Deze handbike is een aankoppelbare aandrijving voor een gewone rolstoel. De koppeling is geschikt voor vrijwel iedere ADL-rolstoel. Het is een echte vervanging voor de fiets. Vrijwel iedereen kan er afstanden tot ongeveer 10 kilometer mee afleggen en met een goede conditie nog meer kilometers. De inspanning is minder dan de helft ten opzichte van een gewone handaangedreven rolstoel. Bij het gebruik van de aankoppelbare handbike is het niet nodig om van stoel te wisselen, het vraagt weinig opslagruimte en is prima voor kracht en conditie van de rolstoelgebruiker.

Vastframe handbike
De vastframe handbike is een rolstoel uit één frame en heeft meestal twee achterwielen en één voorwiel. Vanwege het feit dat de vastframe handbike eigenlijk alleen voor sportieve doeleinden bedoeld is, maakt deze rolstoel ongeschikt voor dagelijkse zaken als boodschappen doen. Er zijn diverse typen vastframe handbikes. Verschillen zijn: aandrijving met alleen armen of armen en rompinzet en het verschil tussen langzit en kniezit.

Motorische handbike
De motorische handbike is een met een elektromotor aangedreven aankoppelbare handbike. Prima geschikt dus om langere afstanden met minder inspanning af te leggen. Het is een alternatief voor de scootmobiel en veel goedkoper, onderhoudsvriendelijker en gemakkelijker om veel gebouwen mee in te komen. Daarnaast is een scootmobiel minder geschikt voor mensen met bijvoorbeeld een dwarslaesie die specifieke steun nodig hebben.
 

Zoeken in regio

Vier cijfers postcode:
 
Header image