Kloot

Kloot
De kloot is de ‘bal’ bij het klootschieten. De minimale doorsnede van de kloot dient 5 centimeter te zijn en verder zijn er geen eisen aan het gewicht, materiaal of grootte van de kloot. Echter, in de praktijk blijkt dat een kloot veelal een doorsnede heeft van 7-8 centimer en een gewicht tussen de 300 en 500 gram.

Er zijn diverse soorten kloten:
Straatkloot
Bij het schieten op het asfalt zal een kloot snel reageren op de harde ondergrond. Ook kan een kloot snel slijten. Meest gebruikte materialen voor het vervaardigen van de kloot zijn daarom kunststof of nog steeds het traditionele hout. De houten kloot is verzwaard en weegt vaak 400 gram.

Veldkloot
Voor het spelen op gras of zand is een lichtere kloot geschikt omdat deze dan bij het landen zich minder snel in de ondergrond boort.

Stalen kloot
Een stalen kloot wordt alleen bij speciale wedstrijden voor stalen kloten gebruikt. De kloot weegt 800 gram en heeft een diameter van bijna 6 centimeter.

Zetkloot
Bij zetten bestaat de wedstrijd uit het zo ver mogelijk wegschieten van een kloot op een speciaal veld dat lijkt op een veld voor speerwerpen bij atletiek. Het uitrollen telt niet mee bij het bepalen van de afstand. Voor de vlucht door de lucht past een kleine kloot met laag gewicht.

Overige kloten
Er zijn heel veel soorten kloten, ook qua materiaalgebruik en behandeling van de buitenkant. Bijvoorbeeld porceleinen kloten. In Duitsland waar de sport héél populair is, wordt wel geschoten met een kloot met model hele kaas: bol maar met een platte onder- en bovenkant.
 

Zoeken in regio

Vier cijfers postcode:

Kijk ook eens bij

 
Header image