Koukhakken

Koukhakken
Koekhakken heeft het nooit tot Traditionele Sport gemaakt. Het is een eeuwenoud populair volksvermaak op kermissen en markten. De Koukhakkers Vereniging Sellingen werd pas in 1984 opgericht, terwijl het spel al eeuwen bestaat. Als spel wordt koukhakken nog in Oost en Noord-Oost Nederland bedreven.

De hoofdstad van het Koukhakken is Sellingen in Oost Groningen. Daar worden de Open Nederlandse Kampioenschappen ieder jaar gehouden. Ook meteen de Wereldkampioenschappen want koekhakken bestaat verder nergens in de wereld.

Doel van het koekhakken is het doorklieven van een reep ontbijtkoek met een speciale bijl. Deze bijl heeft een langwerpige kop die aan het einde van de steel met een scharnier is bevestigd. De koek is een speciaal gebakken, dunne, platte en taaie stroopkoek. De kunst is om de koek in maximaal drie slagen met de bijl in een gebroken lijn met twee stompe hoeken door te hakken.

In de twintig moeilijkheidsgraden zitten bijzondere standjes voor het vasthouden van de bijl en de positie van waaruit de slag naar de ontbijtkoek gemaakt moet worden.
 

Zoeken in regio

Vier cijfers postcode:

Kijk ook eens bij

 
Header image