Ringrijden

Ringrijden
Ringrijden is een actief beoefende traditionele sport in en uit Zeeland. Op Walcheren heeft zelfs ieder dorp haar eigen afdeling van de Zeeuwse Ringrijders Vereniging (ZRV), opgericht in 1950. Op Zuid-Beveland is er één afdeling. Er zijn zo’n 850 leden, verdeeld over 15 afdelingen. Vele afdelingswedstrijden, demonstraties en klassementswedstrijden worden ieder jaar gehouden. Ringrijden is een paardensport met een simpel doel: rijg een ring die boven de weg hangt aan je lans als je daar op het paard zittend onderdoor gaat.

Het doel is simpel maar de uitvoering een stuk moeilijk. De ring heeft een doorsnede van maximaal 38 millimeter, het paard is niet gezadeld en gaat in galop onder de ring door. Een wedstrijdbaan is 36 meter lang, 1 meter breed en bedekt met mul zand. Toch weten toprijders vaak een score van 100% te halen bij de dertig(!) beurten van een wedstrijd. Als een wedstrijd onbeslist eindigt wordt nog een kamp gehouden met tien beurten met ringen tot een doorsnede van slechts 10 millimeter.

Ringrijden is nauw verwant met ringsteken. Ook bij ringsteken is het de bedoeling om met een lans door een ring te steken maar dan is het vervoermiddel meestal een fiets of schaatsen of een slee. Er is nog een variant van ringrijden en dat is Sjezenrijden. Bij Sjezenrijden ment de boer een rijtuigje met paard en de vrouw ‘steekt de ringen’. Sjezenrijden staat ook op de wedstrijdkalender van het Ringrijden in Zeeland.

Het ringrijden is al honderden jaren oud en is ontstaan uit Middeleeuws vermaak. Ringrijden is eigenlijk pas sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw tot volkssport met uniforme regels uitgegroeid. Ook veel jongeren beoefenen de sport. Het ringrijden is met vele tradities omringd waaronder kledingregels. Er wordt altijd in een speciaal wedstrijdkostuum gereden met oranje sjerp, en tijdens demonstraties en bijzondere wedstrijden dragen de mannen en de vrouwen de Zeeuwse mannendracht.

De sport wordt het meest authentiek beoefend met een Zeeuws Trekpaard. Maar omdat het Zeeuwse Trekpaard sinds de uitvinding van de tractor steeds minder gefokt wordt, zijn ook andere paarden (‘lichte sportpaarden’) tegenwoordig toegestaan.
 

Zoeken in regio

Vier cijfers postcode:

Kijk ook eens bij

 
Header image